Faszerowany wielbłąd

To chyba dobra wiadomość: udało mi się znaleźć przepis na faszerowanego wielbłąda. Jest też zdjęcie.

Robi się bardzo łatwo.

Składniki (dla 80-100 osób):

  • 1 średniej wielkości wielbłąd
  • 1 duży baran
  • 20 średniej wielkości kurczaków w całości
  • 60 jajek
  • 12 kg ryżu
  • 2 kg orzeszków ziemnych
  • 2 kg migdałów
  • 1 kg orzeszków pistacji
  • 415 litrów wody
  • 2.5 kg czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Wielbłąda, barana oraz kurczaki obrać ze skóry i oczyścić. Gotować do miękkości. Gotować ryż aż będzie kleisty. Przesmażyć orzeszki aż będą brązowe i wymieszać z ryżem. Zagotować jajka na twardo i obrać ze skorupek. Nafaszerować kurczaki jajkami i ryżem. Nafaszerować ugotowanego barana kurczakami. Dodać ryżu. Wypełnić wielbłąda baranem i dodać resztę ryżu. Opiekać całość na grillu aż przybierze brązowawy kolor. Nałożyć nieco ryżu na duży półmisek i ułożyć wielbłąda na ryżu. Udekorować gotowanymi jajkami i orzechami.

Via: chillnite

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Faszerowany wielbłąd

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s